Dit doen wij

Strengere eisen en brandveiligheidskeuringen voor stallen op komst

Geplaatst: 02-05-2023

De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde in maart 2021 een rapport met als doel het verminderen van stalbranden. Naar aanleiding van dit rapport worden er strengere eisen opgenomen in het Besluit houders van dieren. Het doel is om veehouders meer bewust te laten worden van de brandrisico’s. Lees hieronder wat deze eisen inhouden. 

Wat houden de strengere eisen in?
Het wordt verplicht voor veehouders, brandveiligheidskeuringen uit te laten voeren op hun bedrijf. Hiermee zal naar verwachting het aantal stalbranden en het daarbij aantal dode dieren verminderen. Eén van deze verplichte keuringen is de jaarlijkse brandveiligheidskeuring waarmee de bewustwording van de brandrisico’s en dus de brandveiligheid op het bedrijf wordt verbeterd.

Daarnaast komt er een verplichte keuring op de veehouderijlocatie van de elektra, en als deze aanwezig is de zonnestroominstallatie. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf, dient deze één keer in de vijf jaar of één keer in de drie jaar plaats te vinden.

Bovenstaande eisen zijn nog in consultatieversie, wanneer dit wetgeving wordt is nog niet duidelijk.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande vragen over brandveiligheid? Neem dan contact op met Rob de Leeuw, brandpreventiedeskundige via e-mail of telefoonnummer (013) 519 94 58. 

Nieuws overzicht