Dit doen wij

Brabant kondigt toezichthouders aan om 'stallendeadline'

Geplaatst: 19-04-2024

Brabant houdt vast aan haar stallendeadline. Veehouders die op 1 juli geen vergunningaanvraag hebben gedaan, kunnen toezichthouders verwachten.

Dat is de uitkomst van het stallendebat op vrijdag 19 april. Eerder op de dag deed Fonny van de Heijning, adviseur en directeur van Van Dun Advies, nog een dringende oproep aan Gedeputeerde Staten om de stallendeadline uit te stellen. Veehouders lopen vast bij de uitvoering van de vereiste stalaanpassingen door hiaten in het provinciale beleid. Om die reden heeft de provincie al eerder de eigen vergunningverlening stilgelegd. Hoewel hiervoor nog geen oplossing is, houdt het provinciale bestuur vast aan haar stallendeadline.

Dat betekent dat op 1 juli Brabantse veehouders, met uitzondering van melkveehouders en de kalverhouderij, moeten voldoen aan de stallendeadline in Noord-Brabant. Zo niet, dan gaat de provincie onderzoeken waarom bedrijven geen vergunningaanvraag hebben gedaan. Het gaat om toezicht houden, maar de volgende stap is handhaven.

Volgens Gedeputeerde State is handhaven nu nog niet aan de orde. Eerst onderzoekt zij waarom veehouders met een verouderde stal geen vergunningaanvraag hebben gedaan voor emissiereducerende systemen. Als een veehouder ervoor kiest om te stoppen, minder dieren te houden of om te schakelen naar biologisch of natuurinclusief dan is het logisch dat er geen aanvraag is ingediend. Ook PAS-melders kunnen geen vergunning aanvragen.

Natuur

Veehouders die hebben afgewacht, om eerst duidelijkheid te krijgen over welke systemen überhaupt wel of niet voldoen, kunnen toezichthouders verwachten. „Wie A zegt, moet ook B zeggen”, zei VVD-gedeputeerde Wilma Dirken over de keuze om toezichthouders in te zetten. Dat deed ze tijdens het debat op het provinciehuis in Den Bosch. De stallendeadline is volgens haar niet nieuw. "We zijn er al sinds 2017 mee bezig. We zitten in Brabant met een andere situatie dan in andere provincies, zeker sinds de natuurdoelanalyses negatief uitpakken, waardoor de vergunningverlening op slot zit. We willen ondernemers niet over de kling jagen, maar vergunningverlening weer mogelijk maken. We hebben niet de luxe om nog een paar jaar te wachten. Ondernemers moeten het doen met de innovaties die er nu zijn.”

De provincie vindt dat veehouders 'voldoen aan de stallendeadline' als zij op zijn minst een vergunningaanvraag hebben gedaan. Dat blijkt alles behalve een garantie voor een vergunning. "Door een juridisch hiaat dreigt handhaving, ook al zegt de provincie dit niet te zullen doen", zo benadrukte Fonny van de Heijning eerder op de dag bij een inspraakronde. 

Rechtszaken

Doordat de provincie voor 1 juli nog een berg aanvragen heeft weg te werken, groeit bij veehouders de angst voor rechtszaken van milieuclubs. Deze ondernemers zitten straks in de situatie dat ze volgens de omgevingsverordening (wetgeving) illegaal zijn, maar wel gedaan hebben wat Noord-Brabant van ze vroeg. Het gaat om 575 vergunningaanvragen. Er moet nog een passende beoordeling worden gemaakt en dat kost veel tijd. Voor luchtwassers is zo’n passende beoordeling er

Nieuws overzicht