Dit doen wij

Herontwikkeling glastuinbouwlocatie naar woonbestemming

Op deze locatie in de gemeente Alphen-Chaam hebben de initiatiefnemers decennialang een glastuinbouwbedrijf geëxploiteerd, in een kernrandzone nabij diverse woon- en natuurbestemmingen. Omdat de pensioenleeftijd bereikt is, er geen bedrijfsopvolging binnen de familie is en de ligging van de bedrijfslocatie niet ideaal is voor een duurzame bedrijfsvoering, is besloten om de locatie te saneren en te herontwikkelen naar een woonlocatie met een extra burgerwoning. 

 

Alle aanwezige kassen, bedrijfsgebouwen en bijbehorende voorzieningen worden gesloopt, op de bestaande woning en 200 m² aan bijgebouw na. Daarnaast wordt er een extra woning gerealiseerd met ook hierbij ruimte voor 200 m² aan bijgebouw. Deze woning krijgt een vrij uitzicht tot aan de bosrand.

 

Bij het ontwerp van de woning is deze openheid meegenomen in het plan. De achterzijde van de woning, met keuken, eetgedeelte en overdekt buitenterras is vrijwel geheel voorzien van een glazen pui. Binnen en buiten lijken daardoor in elkaar over te lopen. De hoofdmassa van de woning is vrij traditioneel vormgegeven, maar de materialen en de uitvoering zijn erg eigentijds. Met wit stukwerk en donkere aluminium kozijnen en boeidelen wordt een frisse, tijdloze woning gecreëerd.

 

Door de herontwikkeling is er een prachtige woonlocatie aan de rand van het dorp ontstaan, waar de initiatiefnemers kunnen gaan genieten van hun pensioen.

 

Van Dun Ontwerp & Planologie heeft voor dit initiatief het principeverzoek, het bestemmingsplan en de bijbehorende onderzoeken, de sloopmelding en de omgevingsvergunning bouw verzorgd. Alsook de architectuur van de nieuwe woning.

 

We wensen de initiatiefnemers succes met de realisatie en veel woongenot toe!

 

Bekijk alle projecten

Betrokken adviseurs

Frans van den Borne

Adviseur ruimtelijke ontwikkeling, stedebouw en landschap (transitie, niet-agrarisch)

0493 745 015
06 309 962 63
Jeroen Pickhard

Architect

013 519 94 58
06 41 82 23 41