Dit doen wij

Ontbreken RI&E levert voortaan direct boete op

Geplaatst: 20-06-2019

Ondernemers met personeel die geen risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en een bijbehorend plan van aanpak hebben, kunnen voortaan direct een boete opgelegd krijgen.

Alle ondernemers met personeel zijn verplicht zich aan de Arbowet te houden en een RI&E en bijbehorend plan van aanpak op hun bedrijf te hebben. Met een RI&E worden alle risico’s op een bedrijf op een rij gezet en wordt inzichtelijk gemaakt hoe deze aangepakt kunnen worden. Uit de Arbobalans van TNO blijkt dat in 2018 slechts 45 procent van de bedrijven met deze verplichting, de RI&E ook daadwerkelijk had. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid past het beleid rond het niet naleven van de Arbowet daarom aan; de Inspectie SZW mag voortaan direct een boete opleggen.

 

Flinke boetes

De boetes worden flink verhoogd. Beschikt een bedrijf niet over een RI&E dan kan dat maximaal 4.500 euro gaan kosten. Ontbreekt een bijbehorend plan van aanpak dan bedraagt de boete maximaal 3.000 euro.

 

Uitzonderingen

Als medewerkers samen minder dan 40 uur per week in dienst zijn, gebruik wordt gemaakt van ZZP-ers of freelancers, of als er alleen vrijwilligers werken en geen gevaarlijke en/of biologische stoffen worden gebruikt is een RI&E niet verplicht.

 

Meer informatie

Van Dun Advies kan de RI&E voor u opstellen of actualiseren. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met een van onderstaande adviseurs.

Peter Monster: T. 06 53574185 / E. petermonster@vandunadvies.nl
Rob de Leeuw: T. 013 5199458 / E. robdeleeuw@vandunadvies.nl

 

Nieuws overzicht