Dit doen wij

BENG berekenen? Snel en goed geregeld via Van Dun Advies

Geplaatst: 01-02-2024

Gaat u een vergunning voor woningbouw- of een ander utiliteitsgebouw aanvragen? Dan is een BENG berekening meestal verplicht. Via Van Dun Advies kunt u de energieprestatie van uw nieuwbouwplan laten berekenen.

Voor alle nieuwbouwprojecten, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningaanvraag moet voldoen aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Een uitzondering vormt een industriegebouw groter dan 50 vierkante meter waarbinnen geen andere functie ligt. Voor die BENG toetsing dient u een gecertificeerde energieadviseur in te schakelen. 

Onze BENG-specialisten

Binnen Van Dun Advies BV zijn enkele bouwkundigen sinds de invoering van de NTA8800 in 2021 gecertificeerd als energie prestatie-adviseur (EP-adviseur). Zowel voor de woningbouw, als de utiliteit.

Eisen van EP berekenen (BENG)

Onze EP-adviseurs zorgen voor een EP-berekening waarmee u aan de gemeente kunt aantonen dat uw (woning)gebouw voldoet aan de eisen van het Besluit bouwwerken leefomgeving dat sinds 1 januari 2024 in werking is getreden (voorheen Bouwbesluit). Zonder kloppende berekening die is geregistreerd bij EP-online, de officiële landelijke database voor energielabels en EP-indicatoren van gebouwen, kan uw vergunningsaanvraag niet afgehandeld worden. Met alle gevolgen van dien voor uw planning en kosten. Laat daarom tijdig een BENG berekening voor uw project maken.

BENG-eisen voor uw aanvraag

De energieprestatie bij een BENG berekening bepaalt een EP-adviseur aan de hand van drie individueel te behalen indicatoren:

  1. De maximale energiebehoefte in kWh per vierkante meter gebruiksoppervlak per jaar
  2. Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per vierkante meter gebruiksoppervlak per jaar
  3. Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.

Oftewel: het energieverlies door de schil van het gebouw schil (isolatie), het energieverbruik door de gebouw gerelateerde installatie (o.a. verwarmen, koelen en ventileren) en eigen opgewekte duurzame energie (zonne-energie of wind).

Getoetst op gebouwniveau

Alle drie de EP-eisen dienen te voldoen aan een bepaalde grenswaarde. “Bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning toetsen we alle eisen op individuele gebruiksfuncties op gebouwniveau. Bijvoorbeeld elke winkel onder een appartementengebouw. Daarnaast maken we voor elke individuele woning in een woongebouw een aparte energieprestatie berekening. Hieruit kunnen verschillende energielabel klassen per woning of appartement in een woongebouw komen. Tot slot maken we het risico op oververhitting per verblijfsobject inzichtelijk”, vertelt een van onze BENG specialisten.

Bij verkoop of verhuur: energielabel verplicht

Wilt u uw woning of gebouw verkopen of verhuren? Dan is een energielabel verplicht. De EP- adviseur licht dit toe: “Lange tijd kon u zelf de berekening voor een label maken. Dit is na invoering van de verplichte melding/registratie niet meer mogelijk. Hiervoor dient u ook een gecertificeerd EP-adviseur in te schakelen. Deze adviseur kan dan voor een bestaand gebouw een basisopname doen voor een energielabel.”

Verduurzamen?

Wilt u uw woning of gebouw verduurzamen? Dan geven onze EP-adviseurs u graag advies op maat “Dankzij Van Dun Advies weet u zeker dat u na uw verduurzaming aan het gewenste resultaat zal voldoen, doorgaans met een beter energielabel”, verzekert de BENG specialist.

Meer informatie?

Neem dan contact op met info@vandunadvies.nl.

 

 

 

 

Nieuws overzicht